Kikkerter

En god kikkert kan være et fantastisk redskab på udflugter. Den gør det muligt at observere dyrelivet, som om man var helt tæt på, og den gør det meget lettere at identificere fuglearter.

For at få mest muligt ud af en kikkert er der dog visse krav, der skal opfyldes. Du bør vælge en kikkert, der opfylder dine behov både mekanisk og optisk. Forstørrelsen skal passe til det, du oftest observerer. Det kan også gøre en forskel, om kikkerten er let eller tung - eller om det er et barn eller en voksen, der skal bruge den.

Kikkertens funktioner

De fleste kikkerter har typisk forskellige tal trykt på »huset«.

Betydningen af disse tal er vist i figuren nederst på denne side og forklaret i teksten nedenfor.

Forstørrelse og objektivdiameter

Et eksempel: På kikkerten står der: 8 x 40. Tallet 8 angiver forstørrelsesgraden, og tallet 40 angiver linsediameteren målt i mm. Objektivet er den linse, der vender mod det objekt, man ser på.

Synsfelt

Et eksempel: Kikkerten siger 123 meter eller 8,2°. Hvis synsfeltet er beskrevet i meter, angiver tallet billedets bredde på 1000 m. Hvis tallet er angivet i grader, angiver det synsfeltets udsnit af 360°-horisonten. På 1000 m svarer 1° til 17,5 meter, så en kikkert med 8,2° på 1000 m afstand har et synsfelt på 143,5 m.

Udgangspupillen

Udgangspupillens størrelse bestemmer lysstyrken på det billede, der rammer øjets pupil, og diameteren på udgangspupillen og øjets pupil skal derfor helst være nogenlunde lige store. I dagslys trækker øjets pupil sig sammen, så en kikkert med en udgangspupildiameter på 2-3 mm er tilstrækkelig. I svagt lys (f.eks. tusmørke) udvider pupillen sig for at opfange mere lys, så en større udgangspupil (5-7 mm) er nødvendig for at udnytte kikkertens lysstyrke korrekt.

Beregnet ud fra følgende formel:

Udgangspupil (i mm) = Linsediameter (i mm) / Forstørrelse

Et eksempel: For en 8 x 40-kikkert er udgangspupillen 40 mm/8 = 5 mm.

Relativ lysstyrke

Relativ lysstyrke er en matematisk værdi for en kikkerts evne til at gengive et motiv under forskellige lysforhold.

Den beregnes ud fra følgende formel:

Relativ lysstyrke = (Linsediameter (i mm) / Forstørrelse)2

Et eksempel: For en 8 x 40-kikkert er den relative lysstyrke (40/8)2 = 25

Coating

Alle vores kikkerter er coatede, dvs. at linse- og prismeoverfladerne er belagt med en antirefleksbehandling, der har stor indflydelse på kikkertens ydeevne. Da coatingen begrænser refleksioner og gør billedet lysere og skarpere, vil coatingen øge lystransmissionen. Den bedste coating består af flere forskellige lag af antirefleksbehandlinger. Det kaldes multicoating og giver et klart skarpere og mere kontrastfyldt billede end en enkelt coating.

Prismer

Mange kikkerter er nu udstyret med prismer af typen BaK-4. Disse prismer er kendetegnet ved at have en højere (35-40%) lystransmission, hvilket giver ekstra lysstyrke. Det er en stor fordel under dårlige lysforhold.