Aktuelle og relevante SRP og SOP emner inden for biologi
Fokus på Biologi:
Emne: Diabetes
Fag: Biologi og idehistorie
Diabetes er en hurtig voksende sygdom og den kan stort set ramme alle mennesker. Det antages, at der er næsten 350.000 personer i Danmark der er diagnosticeret med diabetes, 90% af disse har type 2-diabetes.
Diabetes er en sygdom, hvor blodets indhold af sukker (glukose) er højere end det normale. Hormonet insulin, som produceres i bugspytkirtlen, har en helt afgørende rolle for sukkerstofskiftet hos mennesket og dermed for opretholdelsen af et normalt blodsukker niveau.
Emne: Kræftformer
Fag: Biologi og samfundsfag
En af vor tids store sundhedsmæssige udfordringer er kræft. I følge Kræftens Bekæmpelse er kræft den hyppigste dødsårsag i Danmark.
Kræft er en forandring i kroppens celler. Kræft opstår, hvis cellerne et sted i kroppen begynder at vokse uden kontrol og uden formål. Kræft kaldes også cancer.
Kræft er en samlet betegnelse for mange forskellige kræftsygdomme, som alle arter sig forskelligt. Fælles for alle disse kræftsygdomme er, at de starter med en ukontrolleret cellevækst. Ukontrolleret cellevækst er når kontrollen over celledelinger er gået tabt, og cellerne nægter at begå selvmord
Emne: Antibiotikaresistens
Fag: Biologi og matematik
Der bliver hvert år holdt øje med hvor meget antibiotika der anvendes til mennesker og dyr.
Årsagen til at man er interesseret i forbruget, og helst ser det falde, er at man ved gentagende behandlinger, forkert anvendelse eller behandlinger med bredspektrede præparater kan forårsage antibiotikaresistens hos bakterierne, og det kan give ikke-behandelbare infektionssygdomme.
Emne: Infertilitet
Fag: Biologi og samfundsfag
Barnløshed er et stigende problem i Danmark. Flere og flere har problemer med at få børn når de beslutter sig for det.
Hos kvinder spiller alderen en stor rolle i forhold til hvor let det er at blive gravid. For mænd har man på verdensplan gennem de sidste 50 år observeret et drastisk fald i sædkvaliteten.
Emne: Pesticider og drikkevandet
Fag: Biologi og kemi
Pesticider er den gruppe af bekæmpelsesmidler, der anvendes til at beskytte planter mod ukrudt, skadedyr og sygdomme.
Pesticider anvendes i større og større omfang på dyrkede landbrugsarealer, i private haver og langs veje/jernbaner. Det betyder, at der i stigende grad registreres pesticidrester i det drænvand, der transporteres fra markerne videre til vandløbene og ned i vores grundvand.
Emne: Drikkevandsforsyning
Fag: Biologi og samfundsfag
Af alt vand på jorden er kun 2,5% ferskvand. Det findes som grundvand, iskapper, sne, floder, søer og vandløb og andre vådområder.
I Danmark skaffer vi det meste drikkevand fra undergrunden. Regnvand siver ganske langsomt ned gennem jordlagene, hvor det ’renses’ af forskellige biologiske og kemiske processer, for til slut at samles som grundvand i undergrundens jordlag. Herfra kan vi pumpe det rensede og rene vand op.
I mange andre lande har man ikke lige så tilgængelig og brugbar vandressource, som vi har her i Danmark, og har allerede problemer med mangel på drikkevand.
Emne: Den spanske syge - en influenzaepidemi
Fag: Biologi og idehistorie
Den spanske syge i 1918-1920 var en influenzapandemi med mere end 50 millioner døde verden over, heraf var 15-18.000 danskere.
Det svarer til to til fire gange flere, end der blev dræbt på slagmarkerne under Den Første Verdenskrig. Sygdommen spredte sig hurtig til store dele af verden hvad der ikke kun skyldes at man var uvidende om årsagen til sygdommen, men også ineffektive sundhedsvæsner og dårlig infrastruktur.
Emne: Stress
Fag: Biologi og samfundsfag
Man hører ofte udsagn som “stress – en folkesygdom”. Men stress er faktisk ikke en sygdom men en belastningstilstand – en ubalance (som man er kommet i).
Vi får alle forskellige grader af symptomer, når vi er stressede. Det kan være i form af hovedpine, tristhed eller søvnløshed. Disse symptomer kan hurtigt forsvinde, hvis vi føler, at det kører for os igen. Man skal dog holde øje med at symptomerne ikke er længerevarende, fordi det er kroppens måde at signalere at der er noget galt.
Selvom der har været fokus på stress i mange år, er der stadig alt for mange danskere der bliver ramt af det.
Emne: Alzheimers – stadig en gåde
Fag: Biologi og dansk
Danmark lever cirka 85-90.000 mennesker med en demenssygdom. Demens betyder ”ude af sindet”, og er betegnelsen på det symptom, der kommer til udtryk i en demenssygdom.
Demens dækker over en række symptomer på svækkelse af hjernens intellektuelle funktioner med svigtende hukommelse og koncentrationsevne, svækket orientering, sproglige forstyrrelser samt ændringer i personlighed og adfærd.
Flere og flere får demens på verdensplan, og man ved faktisk ikke hvorfor.
Fokus på Bioteknologi:
Emne: COVID-19 - en uventet pandemi
Fag: Bioteknologi og kemi
I 2019 skete det mange, af de forskere der arbejder med virus og epidemier, havde ventet på: En ny pandemi. Siden den spanske syge i 1918-1920 har der været mange mindre epidemier forskellige steder i verden, nogle af disse som SARS og MERS har skyldes covid virus, men ingen af dem har været så alvorlige som Covid-19.
Det kom nok bag på mange da den første corona nedlukning ramte Danmark i foråret 2020. Det kom nok endnu mere bag på mange at nedlukningen blev så lang, og at den faktisk stod på on/off i flere år. Det viste sig at verdenssamfundet var forholdsvis uforberedte på at man kunne løbe ind i en pandemi.
Emne: Hiv og aids
Fag: Bioteknologi og dansk
Siden opdagelsen af de første tilfælde af HIV-smittede i starten af 1980’erne er omkring 85 millioner mennesker verden over blevet smittet af HIV. HIV er en virus, som nedbryder immunsystemet, og dermed svækkes forsvaret mod infektioner.
HIV findes i blodet, i mænds sæd og i kvinders skedesekret. Når HIV-virussen er kommet ind i kroppen, bliver den der resten af livet og personen bliver straks smittebærer. Man kan smittes med HIV-virus, når væsker fra smittede personer kommer ind i ens krop. Man kan i dag leve med HIV i mange år, før det udvikler sig til AIDS, hvis man vel og mærke får den rigtige medicin.
Man har arbejdet på en HIV-vaccine i mange år og man er måske lige på nippet til at lykkedes med at lave en.
Emne: Ioniserende stråling og dna
Fag: Bioteknologi og fysik
Ioniserende stråling er meget små partikler eller elektromagnetiske bølger, som indeholder energi nok til at fjerne en elektron fra et atom. Atomet bliver herved til en ion, og det er derfor strålingen kaldes ioniserende stråling. Når cellerne i kroppen rammes af ioniserende stråling, forårsager strålerne skade på cellens arvemateriale (DNA’et). Cellen indeholder enzymer, som vil prøve at reparere skaderne, men disse reparationer kan give mutationer i DNA’et. Hvis DNA’et repareres ufuldstændigt eller forkert kan cellen enten dø, eller den kan have en øget risiko for at blive til en kræftcelle.
Parasoksalt kan ioniserende stråling ikke kun give kræft men også dræbe kræftceller.
Emne: Genteknologi og ”designerbørn”
Fag: Bioteknologi og dansk
Generne er biologiske koder for RNA og proteiner, som har stor betydning for hvordan en organisme ser ud og fungerer.
Genteknologi er en samlet betegnelse for de molekylære teknikker, der anvendes for at ændre en organismes arveanlæg. Populært omtales genteknologi ofte som genmanipulering, gensplejsning eller genmodificering.
Ved hjælp af genteknologi kan vi i dag lave om på organismers DNA på flere måder. Foreløbig har teknologien frembragt alt fra selvlysende planter til genmodificerede bakterier, der producerer insulin, og i fremtiden vil svin med menneske lunger måske komme til verden som potentielle organdonorer.
Jo mere herre mennesket bliver over egne og andres gener, jo flere etiske dilemmaer opstår der.
Emne: Seglcelleanæmi
Fag: Bioteknologi og kemi
Seglcelleanæmi er er sygdom der skyldes en genetisk mutation i det gen der koder for hæmoglobin.
Det skønnes at der er ca. 20 mill. mennesker i verden der har seglcelleanæmi.
Hæmoglobin er det protein der sidder inde i de røde blodlegemer og binder og transporterer henholdsvis dioxygen og kuldioxid. Det siger sig selv, at en sygdom der påvirker hæmoglobinet og dets evne til at transportere livsvigtige gasser kan være livstruende.