Der findes flere forskellige typer af prævention. Kondomer, p-piller, mini piller og spiraler.
P-piller og minipiller anvendes i dag af mange unge kvinder og faktisk er der mange kvinder der starter med denne form for hormon prævention meget tidligt.
Præventions piller indeholder alle kvindelige kønshormoner. De fleste indeholder både østrogener og progesteron, der forhindrer kvindens naturlige hormonniveauer i at skifte, som de skal, for at der opstår korrekt ægmodning og ægløsning.
En del præventions piller påvirker også slimen i livmoderen, så den bliver tyk og umulig for sædcellerne at komme igennem. Begge dele forhindrer graviditet.
Præventions piller skal tages dagligt og nogle på samme tidspunkt hver dag. P-piller skal udskrives på recept af lægen og det kræver en undersøgelse hos lægen, inden man kan få dem.
Er man 15 år eller derover, behøver man ikke en forældres godkendelse for at få udskrevet præventionspiller. Effektiviteten mod graviditet er omkring 98%.
Man anbefaler ikke præventionspiller til piger under 15 år, da der kan være bivirkninger som vækststop og andet.
Spiraler er de seneste år blevet populære hos danske kvinder – ikke mindst de unge kvinder. Det gode ved spiralen er, at når den først er sat op i livmoderen, så skal man ikke tænke over prævention inden den skal skiftes ud efter nogle år.
Der findes generelt to typer; dem uden hormoner og dem med hormoner. Spiraler uden hormoner påvirker mikromiljøet i livmoderen ved at frigive kobberioner der er giftige for celler. Hormonspiraler indeholder hormonet gestagen der gør slimen i livmoderen så sej og tyk at sædcellerne bliver fanget i det og ikke kan bevæge sig frem til ægget.
Spiralen er 98-99% sikker mod graviditet. En kobberspiral holder i 5-8 år, mens en hormonspiral holder i 3-6 år. Spiralen skal man have sat op hos en læge eller en gynækolog og der skal generelt en underlivsundersøgelse til inden det kan ske. Spiraler skal tages ud igen når de er holdt med at virke, man skal have en ny eller hvis man ønsker at blive gravid.
Både hormonspiraler og præventions piller indeholder hormoner der kan give kvinder øget risiko for blodpropper og blødningsforstyrrelser.